210 font arab untuk anda

Font ialah jenis tulisan yang digunakan ketika menginput sesuatu teks di mana-mana aplikasi komputer.  Font ada tiga jenis : Bitmap, Outline dan Stroke. Rujuk Wikipedia .

Setiap bahasa yang digunakan dalam interface mana-mana sistem atau aplikasi akan menggunakan sesuatu font yang khas, khususnya jika tulisannya memerlukan karakter yang bukan berasaskan karakter Inggeris, seperti bahasa Cina, Jepun, Rusia, Thailand , dan Arab.

Jadi di sini, aku ingin kongsikan dengan pelawat blog ini 210 font arab yang ku kumpul dari pelbagai website, antaranya Microsoft© dan Cooltext.

Ini antara contoh font arab yang ada :

Maahad Muhammadi Lilbanin - sekolah lamaku sebelum ke Kuwait...

Seperti artikel sebelum ini, sebelum menggunakan font arab ini, pastikan pc anda telah diinstall Arabic language, tak kisahlah Arabic (Kuwait) ke , Arabic (Saudi) ke , atau apa-apa negara, termasuklah Arabic (Malaysia) – jika ada suatu hari nanti… rujuk artikel : Mahu tulis khat secara digital?

210 font arab… banyak juga kan. Jadi aku sediakan senarai fail-fail font yang ada, untuk dilihat. Untuk pengetahuan umum, setiap font ada namanya tersendiri, jadi maaflah jika tak disertakan nama-nama fontnya. Sebagai contoh , fail Dthuluth.ttf ialah untuk font Decotype Thuluth, diwany.ttf untuk font FS_Diwany , dan begitulah pada setiap font yang ada.

Senarai fail font arab yang ada

Klik untuk besarkan imej

Jika anda berminat, sila lawati link ini :

1-  http://210arabicfonts.4shared.com , (4shared.com kini menyediakan subdomain untuk setiap fail) , atau

2- http://www.4shared.com/file/wK15QS1f/Arabic_Fonts.html

Cara-cara install font-font tadi :

1- Sila extract dahulu fail tadi, menggunakan Winzip, WinRAR , 7zip atau apa-apa program yang boleh.

2- Jika anda menggunakan Windows 7, anda boleh tekan Ctrl+A untuk Select All, kemudian klik kanan pada fail-fail font itu, pilih Install.

3- Cara yang lain pula, untuk semua jenis Windows (XP, Vista dan 7) , copy semua fail tadi ke folder berikut : C:\Windows\Fonts , dan Windows akan installkan semua font itu buat anda.

——————————————————————————————-

p/s : Jika anda ada Photoshop Middle East version, lebih mudah untuk menggunakan font-font tersebut, kerana anda boleh edit cara persembahan font itu mengikut citarasa anda. Sebar-sebarkanlah benda yang baik….

Advertisements
This entry was posted in Komputer. Bookmark the permalink.

11 Responses to 210 font arab untuk anda

  1. Kautsar berkata:

    terimakasih informasinya, sangat bermanfaat buat kami. salam kenal dari Indonesia

  2. an_azd berkata:

    xboleh nak download knape ye?

    • qafmimra berkata:

      boleh insya allah..
      fail tu setakat saya reply ni, dah 44 kali didownload…
      sedara buka link kat atas tu, kemudian klik pada Muat Turun/Download
      kemudian laman itu akan kira beberapa saat (sbg cntoh : 20 saat, 40, dll)
      jadi kena tunggu sampai habis kiraan, baru link utk download di situ akan muncul…
      harap berguna info yg diberi…..

      kalo ada masalah juga, cuba guna browser lain (Firefox, Google Chrome dll) , mana tahu boleh…
      wallahu a’lam…

  3. afiq berkata:

    da boleh download..tp x leh xtract

  4. raffieq berkata:

    Dh lama cari,izin sy download font saudara…terima kasih

  5. ifa berkata:

    assalamualaikum ustaz ..kalau x keberatan boleh x tulis kan khat kufi (bukan yg murabba) ..
    prkataan nya المعهد الديني الاءسلامي هولو لنجت ..itu pun kalau ust tiada masalah ..

  6. loqman berkata:

    syukran jazilan….

  7. mawardisobri berkata:

    syukran jazeeeeeeeeeelan

  8. jazakillahu khairan kathira ya ustaz ^^

  9. Hakim berkata:

    Fail tidak boleh didiownload. “fail ini tidak lagi boleh didapati kerana dakwaan oleh LeakID.”

    Kalau tidak keberatan, mohon jasa baik untuk email kepada saya. Terima kasih.

  10. Assalamualaikum semua. sy dh try link kat atas tp xboleh. tp sy jpe link bwh ni. Alhamdulillah boleh d/load. sape2 nak font arab boleh cari kat cni.
    http://www.fontspace.com/category/arabic

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s