Selesai bukan bermakna tamat segalanya…

Alhamdulillah… pada 20 November 2009 yang lalu, Nadi Sadaqah atau The Students Friendship Club telah mengadakan majlis penutupan program bagi tahun 2008-2009 , atau dalam bahasa Arabnya : al-Haflul Khitami, serta pilihanraya presiden bagi tahun 2009-2011.

Seramai lebih 200 orang telah hadir, termasuk tetamu-tetamu kehormat dan para pelajar dari pelbagai negara , pelbagai hostel dan ‘pelbagai’ jantina. Satu kejutan buat kami, tetapi kami bersyukur kerana penerimaan para pelajar terhadap Nadi Sadaqah amat menggalakkan pada tahun ini, berbanding dengan tahun lepas.

Apapun, dengan selesainya hafl khitami dan pilihanraya, maka aku pun akan dapat berehat lebih, kerana sebelum ini, tugas-tugas dalam Nadi Sadaqah amat banyak dan memenatkan.. Alhamdulillah atas segalanya..

Dalam Nadi Sadaqah, yang diasaskan pada tahun 2002 , yang berobjektifkan kesediaan untuk memberi khidmat pada para pelajar di sini, terdapat 30 persatuan pelajar, di mana semua program Nadi mempunyai skop agak luas kerana perlu memberi ruang kepada semua ahli persatuan tersebut untuk turut serta dalamnya. Jadi tidak hairanlah mengapa setiap kali ada program, kami akan menggaru kepala kerana pening memikirkan perbelanjaan, pengurusan, komunikasi dan lain untuk menjayakannya, dan sukacitanya aku ingin sebut bahawa semua Exco Nadi Sadaqah amat bekerjasama dalam memberikan buah fikiran untuk menyelesaikan sebarang masalah.

Seronok bekerja dengan pelajar dari pelbagai negara dan bangsa, cuma kadang-kadang jika sudah berbeza negara, maka budaya dan cara pemikiran juga berbeza, yang kadang kala meletihkan sebahagian pihak untuk menuju ke titik persefahaman antara mereka. Namun berkat usaha dan kerjasama semua, alhamdulillah segala program kami berjalan dengan lancar, termasuk majlis penutupan itu.

Apa pun, yang pasti, selesai tugas dalam Nadi Sadaqah ini tidak bermakna tamatlah perjuangan dalam berkhidmat untuk pelajar, dan untuk umat Islam semuanya, bahkan ini adalah salah satu daripada bab kehidupan seorang hamba Allah di dunia ini. Selagi hayat dikandung badan, selagi itulah agama Allah didukung dan diagungkan, umat Islam masih perlu dibela dan digerakkan daripada tidur agar sentiasa bersedia berkhidmat untuk agama Islam tercinta.

Perjuangan belum selesai… hanya itulah yang ku ingin ungkapkan setelah tamat ‘kontrak’ ku dengan Nadi Sadaqah.

Apabila terlihat video dan gambar-gambar semasa program yang Nadi Sadaqah pernah adakan, timbul rasa terharu dan sebak tatkala terkenang kesusahan para Exco Nadi Sadaqah dalam penyediaan setiap program. Kadangkala, mesyuarat diadakan beberapa kali dalam seminggu kerana terlalu banyak perkara perlu dibincangkan, dan masa amat suntuk. (Mungkin boleh dikatakan tidak patut bermesyuarat berulang kali kerana membuang masa , namun seperti yang ku katakan tadi, perbezaan pemikiran kadangkala menyebabkan sebahagian agenda tergendala…)

Aku sertakan di sini video montaj yang ku buat khas untuk majlis penutupan malam itu, tidaklah canggih dan kreatif, namun boleh mengimbau kembali kenangan bersama exco Nadi Sadaqah 2008-2009.

Semoga terhibur…

p/s : Maaf kerana video tersebut dalam bahasa Arab sepenuhnya….

Advertisements
This entry was posted in Inspirasiku. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s