11 teka-teki fiqh

Teka-teki fiqh atau al-alghaz al-fiqhiyyah sebenarnya amat banyak di kalangan para fuqaha’ Islam. Bahkan kadangkala, teka-teki fiqh ini menjadi suatu tanda bahawa ahli fiqh itu peka dan berkelayakan dalam fiqh itu sendiri. Antara yang banyak membuat teka-teki fiqh ini ialah ulamak daripada mazhab Hanafi dan Syafi’ie.

Di sini ada 11 teka-teki fiqh yang ingin ku kongsikan bersama.

1. Satu ibadat, tiada orang lain di dunia ini yang boleh melakukan ibadat itu jika anda sedang melakukannya. Apa dia?

 • Mengucup hajar aswad di Kaabah.

2. Satu ibadat, pahalanya hanya Allah yang tahu. Apakah ibadat itu?

 • Puasa

3. Satu kemungkaran, haram dilakukan, tetapi tidak wajib ditegah. Pelik.. apakah gerangannya?

 • Berjalan di hadapan orang sedang solat bersutrah (penghadang). Kerana orang yang sedang solat itu, dia tidak diwajibkan menghalang si polan yang berjalan di hadapannya itu.

4. Seperti yang kita tahu, dalam solat berjemaah, makmum solat di belakang imam. Tetapi ada satu ketika, makmum solat di hadapan imam, sah dan sempurna. Bagaimana?

 • Makmum solat di Masjidil Haram

5. Solat sunat lebih afdhal jika dikerjakan di rumah. Tetapi solat ini, lebih afdhal dikerjakan di masjid, dan solat ini bukan solat Eid, Istisqa’ mahupun tarawih. Apakah gerangannya?

 • Solat sunat tawaf, selepas selesai tawaf keliling Kaabah

6. Suami sepatutnya menjadi imam kepada isteri. Tetapi si isteri pula yang menjadi imam bagi suami, dan suami adalah seorang alim. Bagaimana?

 • Sujud tilawah. Kerana si isteri sedang membaca al-Qur’an, dan tatkala sampai kepada ayat Sajdah, dia sujud, maka si suami yang mendengar bacaan itu juga turut sujud. Tetapi bukan dalam solat.

7. Seorang wanita yang diceraikan suaminya, maka dia ber’iddah 7 bulan, dan dia bukan hamil. Kenapa?

 • Wanita ini diceraikan suaminya maka ‘iddahnya adalah 3 bulan. Kemudian sebelum ‘iddahnya hampir tamat, suaminya tadi meninggal dunia. Maka wanita itu ber’iddah lagi 4 bulan. Jadilah 7 bulan.

8. Bilakah ini berlaku : tiga hari berturut-turut, hari pertama wajib berpuasa, hari kedua haram berpuasa, dan hari ketiga harus/boleh berpuasa?

 • Hari pertama adalah hari terakhir Ramadhan, sama ada 29 atau 30, hari kedua adalah 1 Syawal iaitu hari raya aidilfitri, dan hari ketiga ialah 2 Syawal, yang mana boleh berpuasa pada hari tersebut.

9. Dalam fiqh, najis jika terkena ke atas pakaian atau badan kita, wajib disucikan. Tetapi , kali ini suatu benda suci dan bersih, terkena pada badan atau pakaian seseorang itu, maka diwajibkan ke atasnya membersihkan sekadar termampu. Bagaimana?

 • Minyak wangi terkena pada badan seorang yang berihram Umrah atau Haji.

10. Seorang lelaki, bersolat dengan 4 tasyahhud. Ada ke?

 • Lelaki ini adalah masbuq ketika masuk solat Maghrib dengan jemaah, tatkala masuk, jemaah sedang bertasyahhud awwal (rakaat kedua). Maka setelah imam memberi salam pada rakaat ketiga, si lelaki tadi bangun dan menghabiskan dua rakaat lagi, iaitu rakaat kedua dan ketiga baginya, maka jadilah 4 tasyahhud.

11. Dalam solat fardhu, ada dua jenis : solat sirriyyah (bacaan perlahan seperti Zohor) dan solat jahriyyah (bacaan kuat seperti solat Subuh) . Apakah dia satu solat sirriyyah yang adanya di antara 2 solat jahriyyah?

 • Solat Asar pada hari Jumaat. Kerana sebelumnya adalah solat Jumaat, jahriyyah, dan selepasnya adalah solat Maghrib , jahriyyah.

Sumber : buku Ad-durarul Bahiyyah fil Alghazil Fiqhiyyah karangan Sheikh Dr Muhammad al-‘Arifi dan sumber lisan dari guru fiqhku.

Advertisements
This entry was posted in Fiqh and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to 11 teka-teki fiqh

 1. khairul berkata:

  amat menarik….never heard them before.thanks for sharing.

 2. qafmimra berkata:

  welcome… insya allah ada banyak lagi nak share… saje muqaddimah dulu… hehe

 3. Zakaria Zain berkata:

  Assalamualaikum ustaz,

  Syukran ustaz utk share ni,memang menarik..sy terbiase baca info teka teki Iman Ghazali tp yang ni belum pernah sy jumpa.InsyaAllah,harap ustaz dapat share byk lg..hehe..membangun bersama islam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s