Airport oh airport

Mari aku kongsi suatu cerita. Bukan cerpen eh. Kali ini aku akan guna bahasa santai buat pertama kali dalam blog ini. Tukar stail sikit!
Tahun ini adalah tahun yang paling kerap sekali aku ke airport menghantar orang. Seorang demi seorang aku hantar. Bermula daripada abg Sesth, Faisal, adik2 di Qortubah (Zul Amin, Syahrul, Muhammad, Ridhwan, Zulhakim, Saifulhamzi dll),Syazwan, Luqman, Farhan, Ameir & Bahrun, Azuki, Ansoree , Hani(Noppon) , pak cik Amran, dan akhir sekali barulah aku sendiri yang pulang.

aeroport

Di kawasan kedai makanan, KFC.. hantar abg Faisal (yang duduk di hadapanku)

Semasa menghantar Abg Sesth balik

Semasa menghantar Abg Sesth balik

Bayangkan apabila anda yang tidak ada kena mengena dengan airport sama ada pekerjaan mahupun urusan rasmi, pergi ulang alik ke airport kerana menghantar orang pulang. Itu saja.

Syabab melayu hantar abg Sesth.. sungguh gempak...

Syabab melayu hantar abg Faisal.. riuh satu airport...

Secara tradisinya, setiap yang pulang akan ‘belanja’ yang menghantar mereka dengan KFC , Burger King , Naif Chicken atau apa2 yang boleh dibuat makan. Tetapi itu bukan niatku semasa menghantar mereka, namun itulah kenyataan, orang bagi kita makan lah kan. 🙂

Menghantar Azuki, Amir dan Bahrun

Menghantar Azuki, Amir dan Bahrun

Menghantar Hani/Noppon (ketiga dari kiri)

Menghantar Hani/Noppon (ketiga dari kiri)

Yang paling menarik dan mahal ialah ketika menghantar Zul Amin, di mana kami makan kat kedai pizza Itali yang nampak simple, namun tatkala daku membuka lembaran indah nan berseri berkertas keras itu, terteralah senarai makanan yang nama-namanya pelik belaka, ala ala aladong kot.. Bila anak mata melihat di sebelah kanan nama makanan itu, terteralah pula harga yang tak kurang hebat (memang tak dapek den nak nolong) . Jus mangga sahaja sudah hampir KD 1.300 ! Aduh.. Aku pun orderlah roti garlic, kononnya paling murah, nak cuba-cuba, sekali dia bagi roti garlic bersalut panas yang KECIL. Rupanya abang Muhsin belanja semua. Masya allah. Hikmah yang tak diduga. Sayang takde gambar. Nak tunjuk bukti resit juga tak mungkin kerana abg Muhsin terus menyembunyikan resit tersebut daripada penglihatan kami.

Tidak lupa ketika menghantar pak cik Amran dan mak cik Liza, dua insan yang amat baik hati dan peramah dengan kami. Semoga Allah memudahkan segala urusan kalian dan membuka pintu rezeki yang berlipat kali ganda.

Hantar Pakcik Amran(keempat dari kanan belakang) n Makcik Liza (ketiga dari kiri depan)

Hantar Pakcik Amran(keempat dari kanan belakang) n Makcik Liza (ketiga dari kiri depan)

Dari kiri gambar : Aku, Ikhwan, Abdussalam, Pakcik Amran dan abg Yunos

Dari kiri gambar : Aku, Ikhwan, Abdussalam, Pakcik Amran dan abg Yunos

Apa-apa pun, mujurlah ada kereta Lancer abang Sufillah yang indah nan permai itu, dapatlah aku menjalankan operasi penghantaran adik-adik di airport. Terima kasih abe Sufi!

Akhirnya, pada malam 19 Ogos yang lalu, aku, Shahril, abe Sufi, Syamsul dan Abdussalam akhirnya pulang membawa diri masing-masing beserta beg-beg yang tak kurang daripada 12kg setiap satu. Mujurlah kami buat group check-in, untuk lima orang, hanya 180kg sahaja. Air zam-zam 4 botol 10 liter, tidak dikira dengan alat penimbang bagasi, kerana Kuwait Airways memberi khidmat percuma untuk membawa air zam-zam dalam penerbangan. Jadi tahun depan, insya allah aku bawa yang 20 liter terus!

Semasa menunggu giliran untuk check-in.. Shahril posing habis..

Semasa menunggu giliran untuk check-in.. Shahril posing habis.. Abdussalam pakai macam Kuwaiti... nekad tu..

Baru selesai check-in. Gambar diambil oleh Moustapha

Baru selesai check-in. Gambar diambil oleh Moustapha

Pendek cerita, malam itu adalah malam bermakna buat aku, kerana telah berjaya menamatkan Summer course yang tak berapa panas itu dan berjaya mengemas barang di bilik seadanya. Sungguh penat. Mujurlah ada kawanku merangkap Presiden Nadi Sadaqah, Moustapha Diaby yang membantu aku memindahkan barang-barang ke stor yang terletak di sebelah bilik . Thanks man!

Dari kiri gambar : Shahril, Syamsul , Abdussalam dan Qamar(aku la tu) . Adapun abang Sufillah, dia on the way, agak terlambat atas urusan tertentu.

Dari kiri gambar : Shahril, Syamsul , Abdussalam dan Qamar(aku la tu) . Adapun abang Sufillah, dia on the way, agak terlambat atas urusan tertentu.

Kalau nak tahu siapa abg Sufillah, tu yang pakai baju pinkie-pink , kanan sekali.

Kalau nak tahu siapa abg Sufillah, tu yang pakai baju pinkie-pink , kanan sekali.

Kesimpulannya, perasaan semasa di airport berbeza antara masa menghantar orang lain dan menghantar diri sendiri, sesungguhnya safar/musafir/perjalanan itu ada di dalamnya azab/keperitan, dan doa seorang musafir adalah mustajab, jadi apabila anda menghantar orang atau dihantar, gunakanlah peluang tersebut, minta si musafir tadi mendoakan anda , atau anda banyakkan berdoa semasa perjalanan.

Apa pun, kini aku sudah berada di Malaysia genap seminggu 2 hari. Tidak tahu apa yang akan ku hadapi ketika cuti sebulan setengah ini, yang pasti, aku perlu susun masa kerana banyak juga tugas sampingan yang belum ku selesaikan seperti update/upgrade website-website yang dibina, le tour de universites de KL, membuat modul kem kepimpinan PPMK yang ku janjikan pada Abdussalam dan lain-lain.

Semoga urusanku berjalan lancar, insya allah..

Advertisements
This entry was posted in Inspirasiku. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s